strona główna - Pizza po góralsku

Pizza po góralsku

wstecz

Ciasto:

• 15g drożdży
• 250g mąki pszennej
• 150ml letniej wody
• pół łyżeczki cukru
• łyżeczka soli
• 1 łyżka oliwy z oliwek

Drożdże z cukrem rozpuszczamy w wodzie, dodajemy 2 łyżki mąki i mieszamy.

Zaczyn odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.

Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól, zaczyn oraz oliwę i wyrabiamy ciasto przez 10 minut.

Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na okrąg wielkości formy, przekładamy na formę do pieczenia pizzy

i odstawiamy jeszcze na 30 minut do podrośnięcia.

 

Sos:

• pół puszki krojonych pomidorów
• łyżeczka cukru
• zioła prowansalskie

Pomidory wlewamy do rondelka, dodajemy cukier, przyprawiamy solą, pieprzem,

ziołami i gotujemy na wolnym ogniu 15-20 minut do zgęstnienia.

 

Nadzienie:

• kiełbasa wieprzowa pieczona firmy KABANOS
• kilka plastrów oscypka
• pół cebuli
• konfitura żurawinowa

Sosem smarujemy wyrośnięte ciasto, wykładamy cebulę, kiełbasę, oscypek.

Na każdym plasterku oscypka układamy pół łyżeczki konfitury.
Pizzę pieczmy około 15 minut w 200 stopniach.

Pod koniec można dodatkowo posypać odrobiną startego żółtego sera. SMACZNEGO!

 

wstecz